Metroport Busidence, Bahçelievler Mah. E5 Üzeri, Daire: 502 Bahçelievler / İstanbul
total diz protezi

Total Diz Protezi

total diz protezi

Total Diz Protezi Nedir?

İleri derecede olan veya diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen kireçlenmeler total diz protezi ile tedavi edilir. Diz protezi, dizdeki eklem yüzeylerinin çıkarılarak metal ve plastik parçalarla kaplanması işlemidir. Total diz protezi, diz eklemi bozulan hastalarda, ilaçla ya da diğer tedavi yöntemlerinden başarılı sonuç alınamadığında cerrahi yöntemler ile uygulanan bir yöntemdir. 

Total Diz Protezi Hangi Rahatsızlıklarda Tercih Edilir?

Total diz protezi yapacağımız hastaları seçerken öncelikle hastaların hangi seviyede diz kireçlenmesi var, ona bakarız. Radyolojik olarak bunu dörde ayırabilsek de genelde klinik olarak: hafif, orta ve ileri derece diye ayırabiliriz. Bu seviyelerden ileri derecede olan artık kıkırdaklar tamamen ortadan kalkmış, menüsküsler bozulmuş, her adımda, her harekette kemiklerin birbirine sürttüğü zaman total diz protezi yapıyoruz.

Total diz protezi yaptığımız şeyde, birbirine sürten yüzeylerin karşılarına bir bariyer koyuyoruz yani bir kaplama yapıyoruz. Aslında dizin tamamını değiştirmiyoruz sadece yüzeyleri kaplayarak total diz protezi yapıyoruz. Daha önceki seviyelerde yaptığımız birtakım çalışmalarda, total diz protezinden kaçmaya yönelik çalışmalar yaptık. Total diz protezi bizim için en son başvurduğumuz çare. Eğer tabi hasta ileri düzeyde ise kireçlenmesi gerek genç yaşta olsun gerek ileri yaşta olsun, çeşitli sebeplerden dolayı ilerlemiş ve dördüncü seviyeye gelmiş ağır derece olan kireçlenmelerde total diz protezi yaparak hastaları ağrılardan kurtarıyoruz.

Total Diz Protezi Yöntemleri Nelerdir?

Total diz protezinde kullanılan yöntem açık cerrahi yöntemidir. Eklemin deformasyona uğrayan bölge traşlanıp protez uygulaması gerçekleştirilmektedir. Hastaya uygun protezi seçmek büyük önem taşımaktadır. Uygulama öncesi açılan kesinin boyutu yaklaşık 15 santimetredir. meliyat öncesinde 4 - 5 gün önce anestezi hekimleri tarafından total sağlık durumu kontrol edilen hastalara ameliyatın uygulanması toplamda yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasında hasta birkaç gün hastanede misafir edilmektedir ve bu süreçte çeşitli antibiyotik tedavilerine başlanmakta ve hasta yürütülmektedir. 

Kullanan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

Diz protezi kullanan kişiler tabii ki normal hayatlarına döndükleri zaman bazı şeylere dikkat etmeleri gerekir. Bunlardan en önemlisi vücutlarında herhangi bir enfeksiyon şüphesi olduğu zaman o bölgeyle ilgili doktora kesinlikle gitmesi gerekir. Özellikle biliyorsunuz diş uygulamaları, diş hastalıklarında doktorlarına kesinlikle bir protezleri olduğunu söylemesi gerek ki doktorlarında ona göre davranmalı. Boğazında bir enfeksiyon olduğu zaman geçiştirmemeli, acilen doktora gitmeli.

Vücudunda total diz protezi olduğunu bilerek davranmalı. Çünkü burada oluşabilecek bir enfeksiyon, diz protezi çevresinde de yerleşebilir. Bunun dışında da evdeki hayatına dikkat etmelidir. Özellikle kendini düşürecek, ortamdan uzaklaştırmalıdır kendini, gereksiz eşya yetersiz ışıklandırma gibi. Tabi hastaların gerçek beklentisini de ameliyat öncesinden anlatmamız çok önemli. Diz protezi yapıldıktan sonra tabii ki insanlar normal hayatlarına döneceklerdir. Ama diz protezleri ile uzun yürüyüşler, dağ yürüyüşleri, trekking, bir yerlerden atlama, zıplama, koşma gibi hareketlerden uzak durmaları gerekir. Onun dışında hastalarımız rahatlıkla dans edebilirler, bisiklete binebilirler, parka gidebilirler, yüzebilirler, torunlarıyla güzel bir hayat geçirebilirler.