Metroport Busidence, Bahçelievler Mah. E5 Üzeri, Daire: 502 Bahçelievler / İstanbul
Ön Çapraz Bağ Nedir

Ön Çapraz Bağ Nedir?

Ön Çapraz Bağ Nedir

Halı sahada futbol oynayanların başına gelme ihtimali yüksek olan sakatlıklardan biri ön çapraz bağ kopmasıdır. Maç sırasında aniden kopma gibi bir ses duyduysanız ön çapraz bağınız kopmuş olabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden maçı bırakmalısınız.

Ön çapraz bağ, diz ekleminin ana stabilizatörlerinden biridir. Dizimizin hareket planını oluşturup doğru şekilde davranmasını, kaymamasını, sabit şekilde kalmasını görev edinir.

Ön Çapraz Bağ Nasıl Yırtılır?

Ön çapraz bağ yaralanmaları genellikle sanılanın tersine temassız oluşur. Ayak yere sabit biçimde basıyorken dizin vücutla birlikte dönmesi en çok rastlanan ön çapraz bağ yaralanmasıdır. Futbol oynarken şut çeken bacağın değil, sabit duran diğer bacağın üstünde vücudun dönmesiyle yaralanma gerçekleşebilir.

Ön Çapraz Bağ ve Halı Saha Ön çapraz bağ yaralanması sporcu sakatlanması diye bilinir ve birçok spor programında futbolcuların bu şekilde sakatlandığını duymuşsunuzdur. Halı sahada maç yapmadan duramıyorsanız saha hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler var. Bunların başında zeminin spor yapmaya uygun olup olmadığını kontrol etmenizdir. Halı saha doğrudan bir beton üzerine yapıldıysa ciddi sakatlanmalara sebep olabilir. Bununla birlikte halının liflerinin boyutu ve halı sahaya dökülen kumların cinsi de önemdir. Genellikle halı sahalar yapıldıktan sonra bakımları yapılmaz ve ilk zamanlar futbol oynamaya elverişli olsalar bile sahalar yenilenmediği için zamanla bu özelliklerini yitirirler. Bu da ön çapraz bağ sakatlanmalarına zemin hazırlayabilir.

Spor Malzemelerinin Uygunluğu: Ön çapraz bağ yırtılmalarında saha şartları kadar kullanılan ayakkabıların da etkisi vardır. Zemine uygun ayakkabı seçmek gerekir. Halı sahada ayakkabınız kayıyorsa bağ yaralanmalarına karşı iyi bir şeydir. Çünkü bağ yırtılmaları genelde sabitlik ve buna bağlı zorlanmayla oluşur.

Dizin Güçsüz Olması: Eğer diz ve bacak kaslarınız halı sahada futbol oynamak için yeteri güçte değilse ön çapraz bağ yırtılma olasılığınız daha yüksektir. Bununla beraber daha önceden dizinizde buna benzer bir sorun yaşadıysanız ve doktorunuzun önerdiği süre boyunca dinlenmediyseniz bu da sorunun tekrarlamasına neden olabilir.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı

Ön çapraz bağ yaralanmaları ve kopması durumunda acil müdahale gerekmektedir. Aksi halde o bölgedeki dokularda zedelenme çok daha fazla olacak ve tedavi süreci zorlu bir hal alacaktır.  Öyle ki ön çapraz bağ dokular diz ekleminin sabitlenmesinde büyük rol oynamaktadır. 

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Öncesi

Ön çapraz bağ yaralanmalarında bandaj ya da fizik tedavi uygulamalarının fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Bu süreçte istirahat, diz ekleminin yüksekte tutulması, bandaj uygulaması ve buz kompresi uygulamaları ihmal edilmemelidir. Aynı zamanda ön çapraz bağlarının yaralanması durumunda ağrı sporlardan kaçınılması gerekmektedir. 

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası

Ön çapraz bağlarının tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler son 10 yılda oldukça gelişmiştir. Bu işlem sırasında diz ekleminde deforme olan doku çıkarılmakta ya da tedavi edilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta genellikle 1 gün hastanede kalmaktadır. Çeşitli ağrı kesiciler kullanılarak iyileşme süreci çok daha konforlu hale getirilmektedir.  Ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında doktor önerilerinin dışına çıkılmamalı, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci aksatılmamalıdır.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatından Sonra Ne Zaman Yürüyebilirim?

Ertesi gün yürüme egzersizlerine başlanır Oturarak yapılan bir işiniz varsa 4 gün sonra işe başlanabilir 3 hafta sonra koltuk değneği olmadan yürümeye başlanabilir. Ön Çapraz Bağ Egzersizleri Ameliyattan sonra fizyoterapiye gidilmelidir. Burada kas güçlendirici, denge arttırıcı egzersizler yapılır. Havuz içi egzersizler ve fitness da katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 3 ay boyunca haftada 3 ya da 4 gün fizyoterapiye gidilmelidir.

Ön Çapraz Bağ Tekrar Kopar mı?

Doğru teknikle başarılı bir operasyon yapıldıysa durduk yere kopma tekrarlanmaz. Ancak yeni bir travma sonrası kopabilir; tıpkı sağlıklı bir dizin travmayla kopması gibi. Ameliyat olan kişi ömrü boyunca kas güçlendirici egzersizler yapmalı, kilo almamaya özen göstermelidir.